Solskensbullar, provbakat nytt bullrecept

Ljuvligt goda vaniljbullar, solskensbullar

Baka härliga kardemumma med vaniljkräms fyllning

Finns det något bättre än vanilj och nybakade bullar? Nä, precis så när jag fick syn på solskensbullar var jag fast. Jag var tvungen att provbaka! De blir riktigt goda, så kommer bakas fler gångar.

Och gör inte samma blunder som jag, gör er  vaniljkräm tjock, min blev lite för såsig  (oups). Var inte snål med utrymmet, 10 bullar per plåt är lagom (15 per plåt och de jäste ihop).

Receptkälla tidningen Hembakat (länk). Och degen passar fint i bakmaskiner som klarar degar på 3 dl vätska..  😀

Solskensbullar
Ca 30 st

50 gram jäst (1 påse torrjäst)
3 dl mjölk, fingervarm
135 gram strösocker
½ tsk kardemumma
1 krm salt
2 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm (blandad enligt förpackningen)

Garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Smula ner och lös upp jästen i den fingervarma mjölken, tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda ihop marsankräm/vaniljkräm, ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig.

Gör en grop med pekfingret i mitten på bullarna . Fyll den med marsankräm. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen). Strö över pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i tills de fått fin färg (ca 7-9 minuter). Låt dem kallna på ett galler.

 
Följ gärna och dela bloggen: