Godaste tacopajen 

God lättlagad köttfärspaj

För åtskilliga år sedan provade jag att göra en köttfärspaj. Det var en riktigt äcklig matupplevelse, så pass att jag hållt mig långt bort från alla nya pajrecept som inte passat bra ihop med vaniljsås eller glass.. 🙂
I början av veckan såg jag för första gången på lång tid ett recept som fångade min nyfikenhet, i torsdags handlades ingredienser och idag provlagades det. En mild och krämig tacopaj med galet god sås, valde att justera originalreceptet (länk) för en mildare smaksättning.

Mild tacopaj

Pajbotten:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk

Slå på ugnen (225 grader), ta fram en springform och klä med botten med bakplåtspapper. Blanda ihop degen, kavla ut och klä formen med den. 

Tacofyllning
800 gram färs
1 tacokryddpåse
250 gram passerade tomater

Fräs färsen tills klar, tillsätt de passerade tomaterna och tacokryddan. Låt puttra ihop några minuter före du häller ner fyllningen i degklädda formen. 

Pajtopping
2 tomater
2 1/2 dl creme fraiche (235 gram)
2 dl riven ost

Skär upp tomaterna och lägg ovanpå tacofyllningen, avsluta med ost och creme fraiche blandningen. 

Grädda pajen i mitten av ugnen 20-25 minuter på 225 grader. Ta ut den när den fått fin färg. 

Paj sås 
2 1/2 dl creme fraiche (235 gram)
3 msk majonäs
2 msk Heinz chilisås
1,5 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök (eller vitlökspulver)
dofta över cayennepeppar
Medan pajen är i ugnen rör ihop såsen, servera såsen kall till pajen. 

 
Följ gärna och dela bloggen: