Recept: Rostbiff och ingefära sås

Födelsedagskort från Gekås, Ullared

I lördags var vi på födelsedagskalas hos makens systerbarn, inte klokt så stora “de små” börjar bli..

Det bjöds på väldigt god mat, så pass god att jag tänkte blogga ett olagat recept (får fixa bilder när jag lagat det själv). Är framförallt såsen jag blev helt kär i, den påminner mycket om en sås vi smakade på Helsingborgs festivalen för x år sedan.

Måste erkänna att jag är inte så förtjust i kapris & oliver, petade bort dom som ett bortskämt barn, tomaten petades bort med eftersom jag är allergisk. Pinsamt, men till mitt försvar lät jag dom ligga på serveringsfatet för de som älskar oliver att plocka (snällt eller hur).

Men SÅSEN. Ni måste göra den, lova mig det. Servera den med rostbiff eller vad jag själv tror kommer bli en episk kombination – med grillad kyckling! Recepten har jag fått av min svägerska som fått de av sin fd granne, så har tyvärr ingen aning om receptkälla. Till maten serverades potatisklyftor kryddade med Piffi allkrydda & oliv olja.

[ här kommer en bild i framtiden 😉 ]

Rostbiff

Ca 100 gram skivad rostbiff /per person
1 burk gröna oliver
1 burk svarta oliver
0,5-1 burk stora kapris
1-2 burkar (beroende på storlek) soltorkade tomater i kryddolja
Olivolja, balsamvinäger, salt och peppar

Strimla rostbiffen i 2 cm strimlor. Slå av lagen från kapris och oliverna, spara kryddoljan från tomaterna.

Finhacka tomaterna, blanda ner oliverna & rostbiffen. Blanda ihop kryddoljan, olivolja, balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.

 

Förbered gärna dagen före, då smakerna bara blir bättre.

 

Ingefära sås

4 dl Creme fraiche
3-4 msk mango chutney
3-4 bitar finhackad syldtad ingefära
3-4 msk av ingefära lagen
2-3 pressad vitlöksklyftor
Salt, cayennepeppar

Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och cayennepeppar. Minska på vitlöken om ni inte är så förtjusta i det. Kan med fördel göras dagen före och få “gotta till sig” till serverings dags.

Själv tänker jag köra med stavmixern eftersom jag föredrar en slät sås 😉

About

No Comments

Leave a Comment