Bakmaskin recept Leilas bagels #recept #laila #lailalindholm #bagels #bakmaskin #bakmaskinrecept

Ett halvår senare.. Receptet på de bagels jag provbakade i somras från Leila Lindholm, väldigt goda om än lite omständligare än vanliga bullar med koktiden före gräddningen.

De är värda “besväret” någon gång då och då, helst serverade tillsammans med kalkonpastrami och laktosfri cream cheese. Receptkälla leila.se

Mina bagels bakade efter Leilas bagel recept

 

Leilas bagels

Grundrecept, 12 styck

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 12–13 dl vetemjöl special

Bakmaskinrecept, 6 styck

  • 3 gram torrjäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 6 dl vetemjöl special

+ Äggvita till pensling, valfria frön

Så här gör jag

Mät upp vatten i en skål, lös upp jästen och tillsätt salt, honung. Arbeta ner mjölet lite i taget och knåda degen med maskin 5 minuter eller för hand ca 8-10 minuter. Jäs degen under bakduk ca 1 timme.

Nu kan ni som gjort bakmaskinsreceptet följa med också.. Knåda den jästa degen på mjölad yta lätt, dela sedan degen i 6/12 lika stora bitar.

Forma till en rund bulle och tryck igenom fingret i mitten och gör ett stort hål i mitten, snurra tills du har en fin rund ring eller så gör du avlånga korvar du kniper ihop i ändarna till en ring.

Ringarna ska nu jäsa 45 minuter under bakduk.

Förvärm ugnen till 175 grader, vispa äggvitan och ta fram dina frö du vill dekorera med. Koka upp vatten i en STOR gryta.

Koka ringarna 1-2 minuter på var sida, tänk på att inte ta för många i kastrullen för de jäser i vattnet.

Torka av ringarna lite före du lägger dom på plåt, pensla med uppvispade äggvitan och strö över dina frö. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen.

Vill du inte äta alla direkt kan du frysa in dom före du gräddar dom, när de är kokta.

 
Följ gärna och dela bloggen: