Äppelkompott #efterrätt #recept #snabblagat

IMG_3033-blogg

Ville prova ett nytt recept på temat äpple, något lite nyttigare än alla äpplekakor som passar in på hösten men ändå med smak av äpple & kanel. Efter en del googlande hamnade jag på itrim’s receptsida (av alla ställen) och receptet äppelkompott lätt intressant. Extra bra att det är ett nyttigt alternativ och kan ätas både som mellanmål eller dessert om man så önskar något sött efter maten.

Jag modifierade receptet något för att passa med vad jag hade hemma och våra smakpreferenser, originalreceptet hittar du här under “mellanmål” på itrim recept. Maken älskade det & jag tyckte inte det var dumt heller!

IMG_3015-blogg

IMG_3019-blogg

IMG_3020-blogg

IMG_3026-blogg

Helens version av äppelkompott med rostade havregryn och vaniljkräm

2 portioner

2 äpple, ekologiska royal gala (ca 300 gram)
2 msk vatten
1 tsk kanel
2 dl havregryn
1 tsk socker
1 msk smör
2 dl laktosfri gräddfil
3 krm vaniljpulver (ej att misstas med vanilj/vanillinsocker)

Så här gjorde jag

Blandade kanel och vatten i en mikrovågstålig skål tillsammans med de skalade och tärnade äpplena. Kokte de mjuka i mikrovågsugnen, rörde runt och blandade med ca 1 minuts mellanrum på totalt 3 minuter. Ställ för att svalna sedan.

Jag smälte smöret med sockret och hällde sedan i havregrynen, som jag rostade tills de fick en fin färg. Sedan fick de svallna en stund de med.

Slutligen rörde jag min gräddfil med vaniljpulver (smaka av vad ni tycker blir gott).

När allt svalnat varvade jag äpple med havregryn och vaniljkrämen i ett stort glas och serverade med rostade havregryn överst.

In English. Wanted to find a more healthy version of the traditional apple-pie for me and the mister, he’s a huge fan of apple and cinnamon cakes so a treat you can have every day without the guilt. And here it is, my take on a recipe i found on itrim’s Swedish webpage.

Apple compote with crunchy oatmeal and vanilla cream

2 portions

2 apples, 300 gram
2 tablespoons water
1 teaspoon cinnamon
2 dl oatmeal
1 teaspoon sugar
1 tablespoon butter
2 dl sourcream/yoghurt
vanila powder (not the sugar stuff)

How to

Blend the water and cinnamon in a microwave safe bowl, add the peeled and sliced up apples bit in the bowl. Microwave 3x 1 minute, mix around so it gets well moist and boiled soft. Let it rest when they are soft and cool off.

Now take the butter, the sugar and melt it together before adding the oatmeal flakes. Toast them golden, don’t burn them(!) and let them cool off when done.

At last take the sourcream or yoghurt, add vanilla powder after taste. I prefered half a teaspon in mine, but go with what you like.

When the apples and oatmeal is cooled off just layer the apples, vanilla cream and oatmeal in a big glas. Hope you enjoy it as much as we do!

 

 
Följ gärna och dela bloggen:

2 reaktioner på ”Äppelkompott #efterrätt #recept #snabblagat

  1. Åh, vilken smarrig recept! Även nyttigare version faktiskt. Tack, jag måste testa detta nån gång! 😀

    För att START är inte så nyttigt, & det triggar sötsuget något så enormt. Jag är så svag för sötsaker 🙁

Kommentarer inaktiverade.