Glutenfria kardemumma bullar

glutenfria-bullar glutenfria kardemumma bullar

glutenfria kardemumma bullar

Lovade publicera det här receptet, nu vart det mycket improviserande vid baket så blir nog inte 100% exakt men ni får ha lite “känsla” för hur degen ska kännas när ni matar den med glutenfritt mjöl så det blir lagom.

Glutenfria kardemumma bullar

Ingredienser, ca 40 stycken

  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk, mellan
  • 160 g ljus sirap alt vit
  • 2 msk pofiber
  • 2 krm salt
  • 50 gram färsk jäst
  • 1 msk kardemumma (älskar kardemumma så var en rågad msk)
  • 500 gram glutenfri mjölmix (använde låg protein mjöl)
  • ca 500 gram gluten & laktosfri mjölmix

Vaniljfyllning, ca 20 stycken

  • 75 gram smör
  • 2 msk socker
  • 0.5 dl mandelmjöl
  • 1 flaska butter vanilj essence från dr. oetker (vaniljessence/extrakt går bra också)

Kanelfyllning, ca 20 stycken

  • 75 gram smör
  • 2 msk socker
  • 6 krm kanel

Så här gjorde jag

Smält smöret, tillsätt mjölken försäkra dig om att degvätskan är ca 37 grader när du löser upp jästen. Tillsätt pofiber och sirap, blanda ut ordentligt och låt stå en stund så jästen hinner komma igång (ca 10 minuter, de ska vara skummigt).

Tillsätt kardemumman och de första 500 gram mjöl, rör ihop och blanda väl tillsätt saltet sist. Jag mätte aldrig upp de sista 500 gram glutenfri mjölmix till min deg utan kände mig fram, matade den tills degen var hanterbar men ej för torr (glutenfria degar måste vara lite mer kladdiga).

Degen fick sedan vila cirka 45 minuter, delade degen på två lika stora bitar och kavlade ut en degplatta nästan lika stor som en bakplåtspapper (använde bakplåtspapper för att inte fastna).

Under tiden degen jäste rörde jag ihop mina fyllningar, kan verkligen rekomendera att ta vaniljfyllningen som ger en mycket mustigare och godare bulle.

Bre ut fyllningen och rulla försiktigt ihop degen, det här är lite krångligt eftersom du inte har den traditionella elastiska degen. Skär sedan längden i först 2 delar, sen de i två delar osv tills du har 20 lika stora bullar. Ner i bullformar och låt jäsa ca 30 minuter till. Gör nästa degbit och pensla bullarna med ägg & vatten du vispat upp med gaffel, strö över mandel och pärlsocker.

Förvärm under tiden till 250 grader, grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter.

Dessa bullarna är så goda så du märker inte att de är glutenfria ens! Frys in alla bullar du inte tänker äta samma dag så fort de svalnat lite.

 

 

Gluten free cardamon buns

Ingredients, 40 buns

  • 100 gram butter
  • 5 dl milk (1½ procent fat)
  • 160 g fair syrup or white
  • 2 tablespoons pofiber (or psyllium husk)
  • 0.5 teaspoon salt
  • 50 gram fresh yeast
  • 1 tablespoon cardemon (I love it so my spoon was well filled)
  • 500 gram gluten free flourmix (used a low protein mix from Semper)
  • ca 500 gram gluten free flour mix

Vanilla filling, for 20 buns

  • 75 gram butter
  • 2 tablespoon sugar
  • 0.5 dl almond flour
  • 1 bottle (1 ml) butter vanilla dr. oetker (essence/extract works to)

Cinnamon filling, for 20 buns

  • 75 gram butter
  • 2 tablespoon sugar
  • 1 large teaspon cinnamon

How I did it

Melt the butter, add the milk. Let it cool to about 37 degrees before you add the yeast, blend it well then add the syrup and the pofiber (use psyllium husk if you can’t find pofiber). Let it rest for about 10 minutes so the yeast starts to bubble.

Now add the cardamon and first 500 grams of flour, stir it together well then add the salt. This part here will be tricky, I didn’t measure the last gluten free flour I used. Worked in as much as I feelt was “right” for a not to sticky but not to dry dough. So you have to think more sticky then regular dough but still workable.

Let the dough rest for about 45 minutes, meanwhile you can do your fillings – I personally recommend you to go for the vanilla filling and double it. Those turned out the most lovely little moist treats.

I devided the dought into 2 equally big parts and then I used a baking sheet to avoid having the dough sticking to the table and flour on my rolling pin. Worked the dough so I had a rectangle that I filled with my filling, rolled it together carefully with the baking sheet as a helper (it’s a bit more sticky then regular doughs remember).

Chopped up the length into 20 equally big pieces (easiest to half the lenght, then half those lenghts). Put your buns in baking cups on a bakingpan and let them rest for about 30 minutes. Blend an egg with water, then coat all your buns with it and sprinkle almond flakes and sugar on top.

Preheat the oven to 250 degrees and then bake in the middle of the oven for about 12 minutes. I hope you will enjoy this treat, cause we loved it! Freeze all buns you’r not gonna eat that day, cause they don’t survive well.

 
Följ gärna och dela bloggen: