Glutenfria baguetter : Gluten free baguettes

Nyfiken som jag är valde jag att baka eget glutenfritt bröd i torsdags i min ”gluten sanering”. Har läst runt lite och har man en mage som redan är ur balans kan det snabba på läkningen om man avstår gluten ett tag.

Så varför inte, är man desperat efter ihållande smärtor i mer än en halv vecka är man villig prova det mesta. Receptkälla är allergimat.com

Visste du att glutenfria bröd inte får någon färg just för att de inte innehåller något gluten protein? Så hur länge du än bakar eller rostad dem får de ingen färg, så vida du inte väljer att baka med mörkare mjöl mix tex.

In English. I’m trying this whole gluten free diet thing, in desperate times you try everything you can! This recipe I found at a swedish allergy food site, hope you enjoy. Oh and this bread is only good the first day.

2014-08-07 20.25.12-blogg

Glutenfria baguetter

Ingredienser, ca 3 baguetter

75 gram margarin/smör (jag tog laktosfritt smör)
3 dl Vatten
1/2 pkt Jäst
1 tsk Salt
500 gram gluten och laktosfri mjöl mix

Hur jag gjorde

Smät smöret och tillsätt vattnet, vattnet ska vara 37 grader före du blandar ner jästen i vätskan (rör tills jästen har smält).

Tillsätt sedan de torra ingredienserna, rör ihop tills du har en deg/smet (blir inte som en vanlig deg). Låt jäsa under en ren bakduk 30 minuter.

Dela degen till tre delar, forma tre längder och lägg på bakplåtspapper. Jäs ytterligare 20-30 minuter under bakduken.

Vill du få lite färg på bröden pensla dom med något, jag provade lite sirap på ena brödet (det till höger på fotot), grädda sedan mitt i ugnen ca 10 minuter på 250 grader.

 

Gluten free baguettes

Ingredients for 3 breads

75 grams of butter (lactose free for me)
3 dl of water
25 grams of fresh yeast
1 teaspoon of salt
500 gram gluten free flour mix

How to

Melt the butter, add the water and make sure it’s 37 degrees before you blend in the yeast  (or you will kill it). Add the dry ingredients and stir it together to a nice dough looking mixture.

Let it rest under a clean towel for 30 minutes, shape it into 3 baguettes on a baking paper sheet. Let it rest for another 20-30 minutes.

Before you bake it in the oven I suggest you coat it with a blend of water and syrup to bring some color to the baguettes. Bake in the middle of the oven for 10 minutes at 250 degrees.

Hope you enjoy it!

 
Följ gärna och dela bloggen: