Gluten fria bagels

Jag tänkte att vanliga bels är ganska kompakta och de blir glutenfritt bröd också eftersom de saknar gluten. Så varför inte testa baka glutenfria bagels, sagt och gjort. Jag experimenterade fram ett eget recept, hoppas ni som vågar prova tycker om det.

Gluten fria bagels

Gluten fria bagels

Gluten fria bagels

Glutenfria bagels

Ingredienser till 12 styck (storlek enligt bild)

1 msk fiber husk
3,5 dl vatten
450 gram glutenfri mjölmix
3 tsk farin eller strösocker
1 påse torrjäst (alt 1 färsk)
1 msk salt

2 msk sirap + vatten

Sesamfrön, valmofrön eller annat att dekorera med

Så här gjorde jag

Temperera vattnet beroende på om du använder färsk (ca 37 grader) eller torr (ca 41-45 grader), blanda ca hälften av vattnet med sockret och torrjästen. Låt jästblandningen stå tio minuter efter att du löst upp all jäst.

Den andra hälften av vattnet ska du blanda i fiber husken. Efter ca tio minuter har jästblandningen blivit skumig, rör försiktig ner fiber husk vattnet. Rör ner mjölet och saltet tills du har en fin smetig deg. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.

Dela degen i tolv delar, forma till ringar. Låt ringarna jäsa ytterligare en timme om du kan, annars funkar 30 minuter.

Nu är det dags att koka dina bagels. Sätt på en kastrull med vatten, häll i 2 msk sirap och låt det stå med lock tills det börjar koka. När vattnet kokar lägger du försiktigt ner bagels i kastrullen, 2-3 stycken får plats åt gången för mig. Kokar dom en halv minut och vänder dom sedan och kokar en halv minut till. Lägger upp dom på en plåt och strör över tex vallmo eller sesam frön, ta vad du tycker om.

Slå på ugnen på 250 grader, bagelsen ska gräddas mitt i ugnen cirka 10-15 minuter.

Avnjutes snarast efter de är gräddade, ska du inte äta upp alla direkt så frys in så fort de kallnat (eller före du bakar dom i ugnen). Glutenfritt bröd håller tyvärr inte så bra.

Gluten free bagels

Ingredients for 12 (as shown above on photo)

1 tablespoon Psyllium Husk
3,5 dl water
450 gram gluten free flour mix
3 teaspoon brown sugar
1 bag of dry yeast (or 1 package of fresh 50 gram yeast)
1 tablespoon salt

2 tablespoon syrup + water

How to

Tempature the water (37 degrees for fresh yeast and 41-45 for dry), mix the yeast with half of the water add the sugar to. Let the yeast blend rest for 10 minutes, meanwhile you take the remaning water and the psyllium hus and blend.

Mix the yeast mix and the husk mix together after there resting time, add the flour and the salt. Mix together untill you got a nice batter-dough. Let it rest for about an hour under a clean cloth.

Now devide the mix into 12 pieces that you shape in to rings. Let them rest for another 30-60 minutes.

Put water with 2 tablespoons of syrup to a boil in a pan, also pre heat the oven to 250 degrees. When the water is boiling put in your bagel rings, a few at the time. Boil for about 30 seconds on each side, then lay them on a baking shet (on a baking pan) and sprinkle seeds on top (or what you like).

When all are boiled bake them in the middle of the oven for about 10-15 minutes (on 250 degrees). Eat while still hot and yummy.

If you don’t eat all in one day you could freeze them either before you bake them in the oven or as soon as they are cold. Hope you enjoy the recipe!

 
Följ gärna och dela bloggen: