Helens kärleksmums

Laktosfri kärleksmums, chokladkaka med glasyr

2014-06-07 21.02.54-blogg

Helens kärleksmums

Ingredienser för 30×40 cm långpanna

3 ägg
3 dl strösocker

0.75 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl mjöl

1.5 dl rapsolja (neutral matolja)
1.5 dl mjölk (vatten för mjölkproteinfri)

Glasyr

75 gram smör (flytande margarin om du vill ha mjölkproteinfri)
5 dl florsocker
0.75 dl starkt kaffe
1.5 msk vaniljsocker
0.5 dl kakao

Gör så här

Slå på ugnen först, 175 grader blir bra. Jag klädde botten på en 30×40 cm långpanna med bakplåtspapper, vek in hörnen så det blev vassa kanter. Går så klart bra att smöra och bröa formen också.

Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt, ta en elvisp så är du klar före du börjat nästan. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver i smeten. Rör runt och fortsätt sila ner mjölet medan du rör försiktigt, fyll på med mjölken och oljan när du vispar så smeten är lättarbetad och blir slät.

Häll smeten i formen, jag använde en slickepott för att bre ut smeten i ett jämnt lager. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Låt kakan vila i formen ett par minuter efter att du tagit ut den, sedan vänd den på ett nytt bakplåtsark för att kyla ner sig. Dra av det arket som du bakade kakan med, det borde lossna lätt nu. När kakan har svalnat helt är den redo för glasyr.

 

Gör glasyren så här

Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över mörk choklad du river med potatisskalaren.

 

Helens yummy chocolate love cake

Ingredients

3 eggs
3 dl sugar
0.75 dl cocoa powder
1 tablespoon vanilla sugar
2 teaspoons baking powder
4 dl flour
1.5 dl oil (neutral flavour)
1.5 dl milk

Glaze

75 grams of melted butter
0.75 dl strong coffee
1.5 tablespoons vanilla sugar
0.5 dl cocoa powder
5 dl icing sugar

How I did

Put the oven at 175 degrees, take a 30×40 cm pan and dress with a baking sheet (fold corners) or use butter and breadcrumbs. Now take the eggs and sugar and beat until pale and fluffy, do it with an electric mixer and it will be done in no time. Sieve all the dry ingredients into the bowl (cocoa, vanilla, baking powder, flour) and continue with the milk and oil. Whip until you got an nice even batter.

Pour the batter into your pan, make sure to get it nice and even before you put it in the oven. Bake for 20 minutes in the middle, then let it rest and get cold before you glaze it.

For the glaze you melt the butter and stir it with the coffee, strain the vanilla, cocoa and icing sugar in the mixing bowl and keep going until you got a nice thick glaze. Make a nice thick layer over the cake and finish it off with some chocolate. I used my potato peeler and dark chocolate to get the little bits on top.

If you wan’t to go old retro Swedish style use coconut flakes instead of chocolate. If you don’t like coffee replace it with water. Cut up into square pieces and serve, hope you enjoy this as much as we do!

 
Följ gärna och dela bloggen: