Rosenbröd

Ett klassiskt frukostbulls recept som kallas rosenbröd på grund av utsmyckningen, originalreceptet kommer från Hemmets Journal (receptlänk). För att behålla dom riktigt mjuka och goda virade jag in dom i bakdukar och så fort de var svala åkte nästan alla i frysen. Den fina markeringen på bullarna kommer från brödstämplen som följde med frall kittet från Ica, men det går att skära eller klippa liknande.

In English. A classic breakfast bun recipe, it’s called rosebread cause of how it looks. The original recipe is from Hemmets Journal. To make sure the bread is soft I rolled in the buns in my clean kitchen towels untill they where cold enough for the freezer or eating. The marking on the bun I’ve made with a breadstamp but you could cute with scissors or a knife.

Laktosfria rosenbröd med vallmofrön

Laktosfria rosenbröd

Rosenbröd

Ingridenser till ca 20 stycken

75 g smör eller margarin
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl
mjölk
vallmofrön

Ugn: 225º

Gör så här

Smält smöret i en kastrull, tillsätt vatten och mjölk. Värm till 37 grader, smula jästen i en skål och häll på degvätskan.

Rör tills jästen lösts upp, tillsätt socker, salt, ägg och det mesta vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och rulla ut en längd. Dela i 20 bitar och rulla bullar. Pensla bullarna med mjölk och doppa dem i vallmofrön. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i 30 minuter och grädda sedan i 8–10 minuter.

 

Rosebread

Ingredients for 20 buns

75 g butter
2 1/2 dl water
2 1/2 dl milk
50 g yeast
3 msk sugar
1 tsk salt
1 egg
ca 15 dl flour

milk
poppy seeds

Oven: 225º

How to

Melt the butter in a pan, add the milk and water and make sure it’s 37 degrees. Crumble the yeast in a big bowl, poor the butter- milk & water mix over, stir out the yeast.

Add the sugar, egg flour and at last the salt, work it to a nice dough. Then let it rest covered for about 40 minutes.

Pour the dough on a floured table, shape it to an oblong shape and slice it up to 20 pieces. Make buns of them, but/slice or stamp them and then coat them with milk and dip in poppy seeds (if you like) and let them then rest for another 30 minutes.

Bake in the oven for about 8-10 minutes.

 
Följ gärna och dela bloggen: