Hastbullar

Retrobakning är alltid skoj, det här receptet har jag inte bakat sedan jag sommarjobbade i högstadiet på sommarkyrkan i byn. Går snabbt att röra ihop och baka, räkna med max 30 minuter från start till du har nybakade hastbullar. En hastbulle känns som en kusin till mandelkubbar, muffins möter finska pinnar säger maken. Gott är det än, nästan ännu godare än vad jag mindes (har inte ätit någon på ca 20 år).

In English. I love retro baking, this recipe I used to bake when I was younger and worked for the church in the summer holiday from school. It goes fast to do, about 30 minutes from start point until they are baked and ready to eat. They don’t have the same texture as a bun or a cupcake, hard to explain just bake them and try them out. And they taste delicious, even better then what I remembered (haven’t eaten them for about 20 years or so).

Laktosfria hastbullar med smak av kardemumma

Plåten har precis kommit ur ugnen på detta foto.
Just took the muffinpan out of the oven oh this photo.

Obakade laktosfria hastbullar med smak av kardemumma

Penslade med uppvispat ägg och lite strösocker över.
Decorated with whipped egg and sugar pearls.

Obakade laktosfria hastbullar med smak av kardemumma

Precis fyllt formarna med smeten.
Just filled the forms with the batter.

 

Hastbullar med smak av kardemumma

Ingredienser för ca 12 stycken

5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 dl socker
1 tsk kardemummakärnor
100 g smör
1 ägg
2 dl mjölk

Pensling/garnering

1 ägg & pärlsocker

Gör så här

Förvärm ugnen till 225 grader. Blanda de torra ingridienserna i en skål stor nog att räcka till hela smeten. Hyvla ner smöret i blandningen och arbeta ihop till smulig deg, häll i ägget och mjölken och rör ihop degen snabbt.

Lägg ner smeten i pappformar, fyll dem till 2/3 cirka. Pensla med ägg och dekorera med pärlsocker. Gräddas mitt i ugnen ca 15 minuter, kolla med en sticka. Är stickan torr, är de redo att tas ut.

Godast när de fått svallna en timme och passar väldigt bra till mjölk.

 

Hastebuns with a taste of cardamom

Ingredients for 12 pieces

5 dl flour
2,5 teaspoon baking powder
1,5 dl sugar
1 teaspoon cardamom
100 g butter
1 egg
2 dl milk

Decoration

1 egg & sugar pearls

How to

Preheat the oven to 225 degrees. Mix the dry ingredients well in a big bowl, slice down the butter in the mix and work it together to a crumbly dough. Add the egg and the milk and work it together fast.

Spoon the dough into paper cupcake forms, fill them 2/3 up. Coat with the egg and pearl sugar. Bake in the middle of the oven for about 15 minutes. Make sure they are ready by testing with a stick, it should be dry when you pull it out of the bun.

They tast beast when they get to cool of a bit, about an hour and they are at there best, goes very well with milk. Enjoy!

 
Följ gärna och dela bloggen: