Årets sista dag

nyktert nyårsfirande i Mörarp med maken med flygande Jakob till varmrätt

Laktosfria nyårsaftonen efterrätter; choklfondant och tiramisu

fyrverkerier på nyårsafton i Mörarp 2013

Årets sista dag valde jag och maken att spendera hemma, det var skönt att få slippa tänka på tider och nyårsnattstrafik. Vet inte om vi blivit väldigt gamla eller om det är för att det varit så mycket sista månaden men det var jätte skönt att ta det lugnt.

Hade tänkt överaska mannen med trerättersmiddag men det ville inte han, flygande Jacob låg på önskelistan så när det fanns en grillad kyckling på Ica känns det som ödet. Vi skippade förrätt och jag gjorde två efterrätter för provsmakning, en laktosfri choklfondant och laktosfri tiramisu baserad på kvarg(!) och vispad grädde istället för mascarpone (italiensk färskost).

Såg verkligen framemot provsmakningen av choklfondanten, har hört och läst så mycket om dom så förväntningarna var höga.. Och så var det äckligt, obehaglig konsistens och ingen god smak. Inte ens min gottegris till andra hälft tyckte om det, påminde om en brownie möter chokladpudding. Är en smaksak tror jag och det finns många olika recept på chokladfondanter så tänker inte dömma ut fenomenet helt.

Den laktosfria tiramisun smakade förvillande likt en riktig, den behövde dock ett dygn för att mogna i smakerna. Kommer våga mig på den här versionen fler gånger, inte så lätt hitta laktosfri mascarpone och tiramisu är min favorit efterrätt. Och visst passade den fint i glasen vi fick i bröllopspresent av Anne.

Vi avrundade kvällen med att se på fyrverkerier och efteråt se Hobbit filmen. Bra film men lite för lång förmån smak, två timmar är mer nog långt för en film. En riktigt lyckad nyårsafton för nygifta.

In english. We decided to spend New Years Eve at home on our own, we needed some us time after everything that’s been happening last month (wedding & Christmas and being ill).

I had a nice tree course dinner planned but the mister wanted Flying Jacob and when he found the last barbecued chicken at Ica Maxi we saw it as a sign. So we skipped starter and tried two new recipes for dessert, a chocolate fondant and a lactose free tiramisu.

I really looked forward to trying the chocolate fondant that I heard and read so much about, but I was deeply disappointed. The recipe I tried (maybe others are better) tasted dodgy and the consistency of the baked fondants made my feel ill. Bit like a brownie but with a moist, fluid inside.

Thankfully the lactose free tiramisu turned out great. Instead of using the Italian fresh cheese mascarpone it’s based on whipped cream and quark. It really needs the night in the fridge to develop the right tiramisu flavour but I loved it. Was fun to try out serving the dessert in our wedding gift glasses from Anne also looks amazing. And I will definitely make it again, I’ll post both recipes as soon as possible to you.

At midnight we watched the fireworks over Mörarp and after we watched the hobbit movie. It was good but 40 minutes to long if you want my opinion.. All in all a really good first new years Eve as newly weds.

 
Följ gärna och dela bloggen: