Onsdag + beef stew recipe or Skånsk collops of beef

Skånsk kalops med lagerblad, lök, svart och vitpeppar

Skånsk kalops med lagerblad, lök, svart och vitpeppar

 Gjorde en otroligt god skånsk kalops i ondags, kanon när man hittar fint kött i köttdisken med kort datum (75 kr för ca 1½ kg grytbitar av nötkött).  Utgick från lite tips från mamma och ett recept jag användt tidigare (receptlänk) samt gick väldigt mycket på känsla (förstår äntligen vad mamma menar med att hon tar lite av det och en nypa av det etc).

Min kalops för dagen bestod av (som puttrade 3 timmar på spisen på låg temperatur under lock)
1½ kg nötkött (grytbitar)
3 små lökar
1-2 krm vitlökspulver (hade ej färsk hemma)
14 hela svartpepparkorn
10 hela vitpepparkorn
4 lagerblad
1½ liter vatten
3 morötter (som jag kokte med sista kvarten)
1 köttbuljongtärning
ca 1 tsk salt
2 msk idealmjöl (till reduceringen, föredrar lite mer sås än sky på min kalops)

Serverade med kokt potatis (ris funkar fint också).

English. I made an amazingly good beef stew also called Skånsk collops of beef this wednesday, was lucky and found nice beef with short date so it was 30% off (about 75 sek for 1½ kg!). I combined a few tips from mom and a recipe I made before and my tummy feeling, going on feeling with the flavours.

In my stew (Skånsk kalops) I used the following ingredients

Skånsk kalops

1½ kg stew beef (since It’s boiling a long time it will make anything tender)
3 small onions
1-2 pinches of garlic powder (use fresh if you have)
14 whole black pepper
10 whole white peppercorn
4 bay leaves
1½ liter water (you want the meet covered in water all the time so add more if needed)
3 carrots (only boil them in the stew the last 15 minutes, add earlier for softer)
1 stock cube
½-1 teaspoon salt (taste it and add more if you prefer it)
1-2 tablespoons butter to brown the meat and onion in
2 tablespoons flour (ship this if you like the stew thin, I prefer a more gravy feeling so this is for the reduction part)

Start with butter and onion + garlic, you want it soft and then you put it aside in a bowl or so. Now you brown all the meet thats chopped up cubes about 3-4 cm, do it in turns so they get a nice surface (nobody likes boiled meet). Add all meet and onion in to the pan, add the bay leaves, pepper corns, stock cube and cover the meet with water. Let it slow cock for an hour or two, if you want it more thicker add the flour and let it boil up a little so it gets thicker.

Add the carrots 15 minutes before serving, serve with rice or boiled potatoes, lingonberry and beetroot goes well with it also.

 
Följ gärna och dela bloggen: