Helens rågsiktsbröd / ryeflour bread recipe

rågsiktsbröd bakat i bakmaskin,ryeflourbread baked in the bakingmachine

rågsiktsbröd bakat i bakmaskin,ryeflourbread baked in the bakingmachine

När jag blev med bakmaskin insisterade min kära far på att jag skulle köpa annat än bara vetemjöl, så rågsikt fick det bli. Nu hittade jag inget roligt rågsiktsbröd recept i boken som följde med maskinen, så jag har utgått från ett recept jag bakat tidigare (kalljästa rågsiktsbullar, receptlänk) och räknat om det till bakmaskinen samt piffat upp det lite.

Brödet blev halvmörkt och väldigt mustigt och saftigt, det blev så gott att sambon som inte tycker om mörka bröd bad mig baka det igen!

Rågsiktsbröd för bakmaskin

Ingredienser

2,5 dl vatten
5 dl rågsikt
1 tsk salt
2 tsk torrjäst
1½ msk mörk sirap
1 msk olja

Så här gjorde jag

Program ”whole weat” (nummer 3 på min maskin)
Gram 750 (valde större brödstorleken, finns 600 och 750 gram på min maskin)
Crust dark (jag älskar brödskorpa)


brödskiva av rågsiktsbröd bakat i bakmaskin, breadslice of the ryeflourbread baked in the bakingmachine

rågsiktsbröd bakat i bakmaskin,ryeflourbread baked in the bakingmachine

In english:  When I became a owner of my bread/bakingmachine my dad insisted on me buying other flour then just wheat, so I went with ryeflour. It’s a mixture of wheat and rye (50% of each), good for when you don’t want a plain white bread. In the folder that came with the machine there was no recipe for this flour mix, so I decided to make my own recipe. It’s inspired by a recipe I baked before with cold raised buns (I will translate this recipe for you shortly, so If you don’t have a baking machine you can try it).

The bread turned out very nice and even my non-darkbread-loving fiance aproved and wants me to bake it again!

Ryeflour breadmachine bread

Ingredients

2,5 dl water
5 dl rye & wheat flour
1 teaspoon salt
2 teaspoons dry yeast
1½ tablespoon dark syrup
1 tablespoon neutral oil

Breadmachine settings

Program ”whole weat” (number 3 on my machine)
Gram 750
Crust dark.

 
Följ gärna och dela bloggen: