Skåne pepparkakor

Nog första gången jag inte längtat efter godis en lördag, blev fasligt sugen på något bakat. Och helt plötsligt låg uppslaget med Farmors kunch pepparkakor (eller som vi kallar dom Skåne pepparkakor) i boken Sju sorters kakor framför mig. En snabbkoll för att se så allt fanns hemma sedan körde jag så det rykte, ja mjöl alltså. Både mina kläder och golvet kan vittna om detta.

Så, var det så gott som jag tänkt mig? Nä, bättre det här kommer bli ett återkommande recept, dock inte i full skala. För det blir många pepparkakor av degen, jag reducerade originalreceptet till en tredjedel och det kändes mer vettigt för ett 2 persons hushåll. Visst är det lite märkligt att det heter ”pepparkakor” och inte innehåller peppar?

Laktosfria farmors lunch pepparkakor / Skåne pepparkakor

Socker och sirapen har börjat koka här, kryddor, smör och mjöl & äggblandningen rörs ihop.

Laktosfria farmors lunch pepparkakor / Skåne pepparkakor

Degen uppdelad i 30 bollar, som sedan plattas ut  på plåten före gräddning.

Laktosfria farmors lunch pepparkakor / Skåne pepparkakor

En plåt av farmors lunch pepparkakor färdig gräddade, fint upplagt på nya kak/tårtfatet (tack för presenten!).

Laktosfria farmors lunch pepparkakor / Skåne pepparkakor

Den där underbara smaken av nygräddad pepparkaka med rejält lager smör som smälter, barndomsminne deluxe!

Farmors lunch pepparkakor

Ingredienser

För ca 30 små pepparkakor

1 dl och 1 msk strösocker
1,5 dl ljus sirap
2,5 krm nejlikor
2,5 krm ingefära
3 krm kanel
50 gram smör
1 ägg
2 msk mjölk
3 krm hjortonsalt
3 krm bakpulver
ca 6-7 dl vetemjöl

För ca 100 små pepparkakor

3,5 dl strösocker
4,5 dl ljus sirap
1,5 tsk nejlikor
1,5 tsk ingefära
2 tsk kanel
150 gram smör
3 ägg
1 dl mjölk
2 tsk hjortonsalt
2 tsk bakpulver
ca 2 liter vetemjöl

Gör så här

Koka upp sockret och sirapen tills de bubblar, tillsätt kryddorna och smöret.

Vispa upp ägget/äggen i mjölken, rör ner det  i den varma blandningen som du tar från plattan och låter svalna medans du rör.

Häll över i degbunke (stor nog att rymma hela degen). Blanda mjölet med hjortronsaltet och bakpulvret före du börjar röra ner det i bunkern med vätskan. Arbeta ihop till en deg.

Här kan du nu pausa och lägga lite mjöl överst och låta degen vila 2-3 dygn, eller så fuskar du och gör kakorna direkt.

Slå på ugnen på 175 grader. Dela degen i 30 lika stora runda bollar (alternativt 20 om du vill ha de som köpekakorna), lägg på bakplåt och platta ut bullarna lite.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 minuter står det i originalreceptet men mina kakor var stenhårda då, så testa med en sticka efter 12 minuter (tror 15 min blir bra om man gör lite större).

 

Receptkälla Sju Sorters kakor (Ica bokförlag) 73e upplagan från 1995, sid 119.

 
Följ gärna och dela bloggen:

2 reaktioner på ”Skåne pepparkakor

    1. De blev goda om än lite överbakade 😉 Kanske lika bra det så inte alla åts upp!

Kommentarer inaktiverade.