Krämig potatisgratäng

Nigella Lawsons krämiga potatisgratäng

Nigella Lawsons krämiga potatisgratäng

Till en form på 37 x 30 cm (10 personer)

Ingredienser

2 kg potatis, mjölig, t.ex. King Edward
5 dl mjölk (3 %)
5 dl vispgrädde
1 st lök, skalad
2  vitlöksklyftor, finhackade
1 msk salt
50 g osaltat smör

Gör så här

Värm ugnen till 240 grader.
Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den.
Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg. Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.

 

Receptkommentarer; Jag hyvlade lite herrgårdsost över min gratäng och ströbröd för lite extra yta. Riktigt, riktigt god smak! Till nästa gång tänker jag dock skära tunnor skivor, det blev för tjockt med sentimetertjocka skivor.

 
Följ gärna och dela bloggen:

1 reaktion på ”Krämig potatisgratäng

  1. Detta är den bästa potatisgratäng man kan göra. Den är ju dessutom så otroligt enkel att göra. Gör denna även till Janssons till julen. Fast då lägger man ansjovis i mellanlagef när man lägger den i formen!

Kommentarer inaktiverade.