Mustiga korgbröd

Här kommer det ”nya” receptet jag bakade i lördags, mörkt bröd med sirap. Gott och saftigt och fungerar ypperligt att frysa in!

Mustiga korgbröd

Mustiga korgbröd

2 stycken

Ingredienser

25 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt (37 grader)
25 gram smör, rumstempererat
1,5 tsk salt
2 msk mörk sirap
750 gram / 1,4 liter Kungsörnen Mörk Lantbrödsmjöl (går säkert utmärkt med vanligt mjöl också)

 

Gör så här

Smula sönder jästen i en degskål, tillsätt ljummet vatten och rör så jästen löser upp sig ordentligt. Klicka i matfettet.

Mät upp mjölet (har du inte våg, häll upp mjölet försiktigt och luftigt + skaka inte måttet!).

Tillsätt alla ingredienser inklusive mjölet (förutom ½ dl du sparar till utbakningen) och arbeta degen för hand 8 minuter eller med maskin 4 minuter.

Degen ska kännas smidig när du lägger den för jäsning under bakduk. Låt jäsa ca 30-40 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar, forma till runda bollar. Jäs under bakduk ytterligare ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Efter jäsning vänd försiktigt upp bröden på plåt med bakplåspapper.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 20-25 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Receptkälla Kungsörnen

 
Följ gärna och dela bloggen: