Möra långskorpor

Ett recept jag provade för ett litet tag sen, goda små skorpor som är perfekta till kvällsteet. Lite omständigare än skorpor med bakpulver, men jag tycker det är värt tiden det tar extra.

Möra långskorpor

Ingredienser

250 gram laktosfritt smör
5 dl laktosfri mellanmjölk
50 gram färst jäst (1 paket)
½ tsk salt
1½ dl socker
1 msk malen kardemumma
ca 1½ liter vetemjöl

Gör så här

Smält smöret och tillsätt sedan mjölken, före du smular ner jästen kontrollera så vätskan är ca 37 grader.

Tillsätt salt, socker och kardemumman, mata med mjöl och rör degen smidig. När degen släpper kanterna på degbunken är den redo för jäsning, strö över lite mjöl och lägg en bakduk (ren handduk) över och låt stå 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta in resterande mjöl, degen kommer kännas lite lös men det är bara som det ska vara! Dela degen i fyra delar och forma längder, ca 40 cm långa. Låt jäsa på plåt ca 30-40 minuter (under bakduk).

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter på 225 grader. När längderna kallnat skär dem i 3 cm breda bitar och sedan på mitten.

Torka skorporna i svag ugnsvärme/eftervärme. Fyll ugnen med de uppskurna skorporna, torka med ugnsluckan på glänt tills skorporna känns lätta och spröda.

Recept hämtat från Sju sorters kakor, upplaga 73 från 1994.

 
Följ gärna och dela bloggen: