Farmor Ellens mjuka pepparkaka

Har funderat mycket fram och tillbaka på att göra mjuka pepparkakcupcakes, men det är väldigt trendigt i år – så då gör jag motsatsen. Har tagit farmor Ellens anteckningsbok och letat efter något juligt som lät gott, vet att min stora syster älskar mjuka pepparkakor så det blev en mjuk pepparkaka (ändå). Dock i 1920tals stuk, har översatt mått och en del ingredienser och efter provsmakning får den tummen upp. Väldigt god!

Farmor Ellens mjuka pepparkaka

Ingredienser

250 gram socker
75 gram farin
360 gram vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
2 ägg
100 gram smält laktosfritt smör
3 dl laktosfri vispgrädde
50 gram grovt hackad mandel
1 tsk stött nejlika
1 tsk stött kanel
1 tsk stött ingefära
1 tsk stött kardemumma

 

Gör så här

Förbered genom att smöra och bröa form till kakan (1-2 beroende på storlek), samt slå på ugnen (175 grader).

Blanda mjölet och bikarbonat (i separat skål). Vispa upp äggen och båda socker sorter, tills det blir ljust och poröst. Tillsätt det smälta smöret och grädden, samt kryddorna och mandeln. Rör runt och blanda före du tillsätter mjölet.

Fyll formen/formarna till 2-3 delar och grädda ca 40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt stå kvar en liten stund i formen efter du tagit ut dom och svalna.

 
Följ gärna och dela bloggen: