Jans Toscatårta

Provbakade ett nytt recept i onsdags från konditorn Jan Hedh. Källa http://www.sigtunabygden.se/inc/print/har-snalas-inte-med-smoret-1091151-default.aspx

Jag var inte 100% nöjd och kallar detta för Jans Toscatårta och så återkommer jag när jag provat en del ändringar 😉 Men god blev den om än märkliga proportioner på de olika delarna.. Kunde baka en hel plåt med småkakor på degen som blev över och då la jag ändå en botten + ett lager deg ovanpå fyllningen, så vet inte riktigt hur dom tänkte där?

Toscatårta, en barndomsklassiker

Toscatårta, en barndomsklassiker

Mördegsbotten + jordgubbssylt + mandelmassefyllning + mördeg + toscalager

 

Toscatårta
(6 personer)
1 tarteform, 20 cm i diameter
50 g hallonsylt
10 g strösocker, att strö över

Klassisk mördeg, kallas även 1-2-3-deg:
600 g vetemjöl
400 g smör
200 g socker
100 g ägg (2 stycken)

Gör mördeg:
1. Sikta vetemjölet på bakbordet. Forma det till en ring.
2. Lägg det rumsvarma smöret och socker i mitten.
3. Nyp samman till en smulig massa och tillsätt äggen. Arbeta med händerna till en deg.
4. Rulla in degen i plastfilm och förvara den minst 1 timme i kylen.

Mazarinmassa:
150 g mandelmassa 50/50
100 g smör
100 g ägg (2 st)

1. Blanda den rumstempererade mandelmassan med 1/3 av det rumstempererade smöret till en smidig massa, med hjälp av en vinge
om du har matberedare, annars för hand.
2. Blanda in ytterligare 1/3 av smöret och slutligen resten av smöret till en klumpfri massa.
3. Tillsätt de rumstempererade äggen ett och ett. Blanda bara precis så att alla ingredienser är inblandade.

Toscamassa:
50 g osaltat smör
50 g socker
50 g vispgrädde 40-procentig
50 g honung
50 g hyvlad mandel

Koka ingredienserna till toscamassan förutom mandeln till 115
grader under ständig omrörning. När den börjar släppa
kastrullkanten är den färdig. Man kan också göra kulprov. Rör ner
den hyvlade mandeln.

Gör toscakaka:
1. Arbeta mördegen smidig med handen och kavla ut cirka 3 mm tjock, något större än formen.
2. Mjöla lätt på degen och rulla upp den på kaveln och rulla ut över formen.
3. Slå ner degen i formen. Kavla över så att den lossnar från kanten.
4. Ställ formen i kylen i 30 minuter så att mördegen stelnar till.
5. Sätt ugnen på 190 grader.
6. Stryk på ett tunt lager hallonsylt på botten.
7. Fyll formen till 3/4 med mazarinmassa och stryk ut massan i formen.
8. Sätt in tårtan och sänk efter tio minuter temperaturen till 170 grader, baka totalt i 35– 40 minuter. Kolla med sticka.
9. Strö lite socker på ytan och vänd upp på ett galler att svalna. Sätt ugnen på 230 grader.
10. Stryk ett tunt lager toscamassa med hyvlad mandel ovanpå och
sätt tårtan på en plåt med bakplåtspapper. Baka den gyllenbrun,
cirka 5 minuter.

 

Back to Top
Translate »