Ricks förjästa baguetter

Ricks frjästa baguetter

Recept från Kungsörnen receptfolder med enbart brödrecept. Ett riktigt långtidsprojekt som visserligen är väldigt gott men fort blir lite torrt. Minimum tid beräknad är 10½ timme, varav 10 timmar visserligen är jästid..

Omdöme 3 (stark) av 5

Poolish / Fördeg till Ricks frjästa baguetter

Poolish / Fördeg
2 dl kallt vatten
210 g /3,5 dl vetemjöl
3 g jäst

1) Smula ner jästen i en degskål, tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig.
2) Tillsätt mjölet och rör till en smet. Täck degskålen med bakduk och plastpåse. Låt stå i rumstemperatur 6-10 timmar.

Slutdeg
Poolish enlight ovan 
4 dl kallt vatten
5 g jäst
630 g / 10,5 dl vetemjöl

1 msk finkornigt havssalt (steg 5)
0,25-0,5 dl kallt vatten (steg 5)

Till formen: 0,25-0,5 dl olja, gärna kallpressad olivolja

3) Blanda ner vatten, jäst och mjöl i fördegen.
4) Arbeta degen på låg hastighet i 10 min, arbeta sedan kraftigt i 2 min.
5) Arbeta degen på så låg hastighet som möjligt, tillsätt salt och lite vatten.
6) Arbeta nu kraftigt i 5 min. Degen ska vara elastisk, smidig och lite lätt glansig.
7) Smörj en stor ugnsform (eller stor plastback) med olja. Lägg ner degen och täck med plast. Låt degen vila 1,5 tim i rumstemperatur.

8) Vik sedan ihop degen som ett kuvert. Vänd på degen och se till att botten på formen fortfarande är smord. Låt vila i formen ytterligare 1,5 tim.

9) Stjälp upp degen på mjölat bakbord. OBS! Tryck inte ut de gasblåsor som bildats! Dra frsiktigt ut degen till en rektangular form ca 35 x 25 cm. Dela till fyra avlånga bitar. Lägg frsiktigt på två bakplåtar med bakplåtspapper på långsidan. Skruva dem lätt samtidigt som du lägger upp dem. Baka en plåt i taget!
10. Värm ugnen till 275 grader. Sätt in brödet mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Efter 10 min vädrar du ugnen genom att öppna ugnsluckan 5 sek. Upprepa även efter 20 min. Total avbakningstid 25 min.

Back to Top
Translate »