Vetebröd

Hembakade laktosfria kanelbullar

Tack kungsörnen för ett recept som får 5 av 5  i omdöme av mig!

Vetebröd
40 bullar eller 4 längder

150 g laktosfri Valio smör, rumsvarmt
5 dl laktosfri Valio mjölk
50 g jäst för söta degar (1 paket)
1 dl strösocker (90 g)
0.5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
850 g vetemjöl (ca 1,4 l)

Fyllning
150 g smält smör
1 dl strösocker (90 g)
2 msk kanel

Garnering
Ägg
Pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).

Smula ner jästen i en degskål på 3-4 L. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumman.

Mät upp mjölet, häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.

Tillsätt mjölet, men spar 0.5 dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

Rör ihop ingridienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.

alt 1. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittutan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250 grader (lägre om du har varmluftsugn). Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

alt 2. Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Pensla och grädda längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

 
Följ gärna och dela bloggen: