Leilas vetebullar & semlor

Ännu ett provbakat recept, Leilas semlor passar bra den här veckan då det varit fettisdag. Jag som annars avskyr semlor har ätit två (inte samtidigt)  med god aptit, men oj så mäktiga dom är! Jag smaksatte min grädde med vanilj och lite florsocker på order av sambon. Och nästa gång åker degblandaren fram, se om det blir mindre kompakta bullar med den.

Omdöme 4 av 5

Min fina semlor gjorda efter Leilas semlor recept

Leilas vetebullar

Leilas semlor
18 SEMLOR á ca 80 gram styck (propointsen varierar efter hur mycket fyllning man har)

1 sats vetedeg 
1 msk kardemumma
3dl mjölk (laktosfri)
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör (laktosfri)
1  ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8dl vispgrädde
Ägg till pensling
Florsocker

1 sats vetedeg

Värm kardemumman med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Semlor

Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.

Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker (tesil är bra till detta).

Back to Top
Translate »