Franskbröd

Omdöme 4 av 5, smakar franskbröd varken mer eller mindre (man kan byta smör mot margarin och skippa honungen för att vara lite nyttigare). Kul överaska familjen med nybakat bröd en måndag morgon, uppskattat kan jag lova!

89 propoints för hela receptet om du bakar med smör & honung, utan honung 88 pp. Smöret i receptet ger 10 pp, byter man mot margarin så ger det 6-10 pp beroende på fetthalt.

Franskbröd bakat med jäskorg, recept på vatten, honung, vetemjöl, smör, jäst och salt

Hembakt franskbröd, recept på vatten, jäst, vetemjöl, honung, salt och smör

Ingredienser

50 gram smör / margarin
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
50 gram jäst
850 gram vetemjöl (ca 1,4 liter)

Gör så här

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vatten och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och mjöl men spar lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk ca 30 min.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma avlånga limpor, som du lägger ner i smorda formar (1,5 liter).

Låt bröden jäsa ca 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader med plåten i ugnen.

Pensla limporna med lätt uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.

Lägg upp bröden på den varma plåten och sätt den mitt i den heta ugnen. Sänk till 200 grader och låt bröden stå inne ca 25-30 minuter (brödet ska vara 98 grader invändigt).

Lägg upp på galler för att svalna.

Frys in direkt om brödet inte ska ätas samma dag, tina upp i ugnen så blir brödet som nytt.

 
Följ gärna och dela bloggen:

1 reaktion på ”Franskbröd

  1. Mums, så gott brödet ser ut! Det är verkligen gott med helt nybakt smör som smöret smälter på… Hoppas att din vecka startat bra!
    Kram och pepp!

Kommentarer inaktiverade.