Stinas klenor (klenäter)

Bakade klenätter hemma hos mamma tidigare i veckan, lite pyssligt men verkligen värt tidsinsatsen!  Receptet nedan räcker till ca 90 stycken.

Degen till klenor, klenätter måste vila ett dygn före man kan baka ut dom

Precis som med pepparkaksdeg måste man låta den vila ett dygn i kylen.

obakade klenor, klenätter

Skurna och snurrade klenor/klenätter redo att friteras i kokosfett

Klenor, klenätter i plåtask

Ingredienser:

250 gr smör
3 dl socker
5 ägg

1 dl vispgrädde
1 tsk bakpulver
13 dl vetemjöl
Rivet skal av 2 citroner

Till dag 2;
2-3 paket kokosfett till fritering
2 dl vetemjöl till kavlingen

Gör så här

1. Ta rumstempererat smör i kuber och 3 dl socker, röres (vispa med elvisp) till det är ljust och poröst.
2. Blanda därefter ner ett ägg i taget under omrörning.
3. Ta grädden, 10 dl av vetemjöl och bakpulvert samt citronskalet och blanda ner i smeten.
4. Fortsätt arbeta in de sista 5 dl vetemjöl i smeten.
5. Täck över degen och låt den stå i kylskåpet cirka ett dygn.

6. Ta lagom del av degen och kavla ut den tunt, ca 2-3 mm.
7. Sporra (skär med kniv om du inte har sporre) ut 3 cm breda och 10 cm långa bitar, gör en skåra i miten ca 2-3 cm lång på varje bit.
8. Trä in den ena snibben genom skåran så att degen blir vriden. Gör klart alla före nästa moment!

9.  Värm kokosfettet i stadig kastrull med lock till (om olyckan skulle vara framme).
10. Lägg ner några klenäter åt gången.
11. Fritera cirka 1 minut på varje sida. Ta upp och låt dem rinna av på galler.

Kokosfettet kan sparas i kylskåp om man inte vill fritera alla på en gång.

 
Följ gärna och dela bloggen: