Stenfrukter

Stenfrukten Persika

Dags att klargöra vad stenfrukter är! Som väldigt allergisk person till bland annat stenfrukter, känns det som en bra idé att skriva ner detta på bloggen, för det är väldigt ofta jag får frågan vad jag menar med stenfrukter.. Jag tror inte jag är ensam om att dras med stenfruktsallergi och ska vi va helt ärliga så är det inte den mest självförklarande gruppnamnet för frukterna? Så till min hjälp att förklara har jag lånat citat från wikipedia

”Definitionen av stenfrukt är att det i varje fruktkropp finns ett och endast ett frö. ”

och NE säger;

”En stenfrukt kännetecknas av att fruktväggens innersta skikt, endokarpet, och en del av det mellersta skiktet, mesokarpet, är stenhårt och bildar det som i dagligt tal ofta kallas kärna eller sten. Många stenfrukter har endast en ”sten”, andra kan ha flera. Inuti denna hårda bildning finns vanligen ett enda frö med svagt utvecklat fröskal. Resten av det mellersta fruktväggsskiktet är saftigt, och det yttre skiktet, exokarpet, är ofta utformat som ett tunt skinn.”

Visst blev ni väldigt mycket klokare av NE förklaringen? 😉 Så med andra ord om man är allergisk mot stenfrukter så är det följande man bör undvika (jag kan ha missat något, så rätta mig gärna!):

  • frukterna hos alla arter i släkten prunus (plommonsläktet);
    körsbär, slånbär, plommon, persika, nektarin, aprikoser, mandel
  • oliv (varm pressad går bra vid matlagning etc)
  • valnöt, kokosnöt, pekannöt, cashewnöt
  • mango
  • litchi
  • rambutan
  • kaffe
  • Även delfrukterna hos de sammansatta frukterna;
    björnbär, hallon, hjortron och åkerbär är små stenfrukter
  • olvon, hagtorn, brakved, vägtorn, oxbär, kråkris och murgröna
Upphettning av födoämnen man är allergisk emot kan ibland göra de lättare för kroppen att acceptera, KAN! Finns ingen garanti för hur någon som är riktigt allergisk reagerar!
5
Följ gärna och dela bloggen: