Kalles semlor

Min semla; vetebulle med mandelmassa och grädde, florsocker på locket

Kalles semla i varm mjölk

Mina släta vetebullar enligt Kalles recept

Ingredienser

  • 150g smält smör
  • 5 dl mjölk
  • 50g färst jäst
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 6 tsk kardemumma
  • ca 16 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Fyllning för semlorna

  • Mandelmassa
  • Vispgrädde
  • Florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret, ta kastrullen av plattan och rör ner mjölken.
  2. Smula ner jästen i en bunke, häll ner den fingervarma vätskan och häll i kryddorna.
  3. Rör ner äggen och 10 dl mjöl, blanda och fortsätt fylla på med mjölet tills  samt äggen. Börja med 12 dl vetemjöl och arbeta in i degen, fortsätt tills den känns fast och smidig.
  4. Lägg handduk över bunken och låt jäsa 40 minuter.
  5. Dela degen i ca 20 delar, forma runda släta bullar.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper under handduk och låt jäs i ytterligare 30 minuter.
  8. Pensla bullarna med uppvixpat ägg, sätt mitt i ugnen cirka 10 minuter (de ska ha fin gyllenbrun färg).
  9. Låt svalna under handduk.
  10. Vispa grädde, skär upp mandelmassa och dela en bulle. Lägg mandelmassan i botten och grädde ovanpå. Lägg på locket och pudra lite florsocker över och servera.
  11. Servera eventuellt i upphettad mjölk.

Smaklig måltid!

Följ gärna och dela bloggen: