Budapesttårta (Leila Lindholm)

Foto på färdig tårta får ni se senare idag!

Ingredienser
5 st äggvitor
1.75 dl socker
60 g mandel
0.5 dl majsstärkelse (maizena)
1 dl florsocker
50 g mandelspån

1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
300g mandariner (konserverade för allergins skull)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa äggvitor och socker fluffigt som till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.
3. Hacka hälften av mandeln grovt.
4. Mal resten i en mandelkvarn eller hacka den mycket fint.
5. Vänd ner all mald och hackad mandel i marängen tillsammans med maizena och florsocker.
6. Spritsa ut långa strängar tätt bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper, så att en rektangulär botten bildas. (Hade ingen sprits, så bredde ut det på bakplåten jämntjockt)
7. Strö över mandelspånen över marängbottnen.
8. Grädda i bottnen i ugnen i cirka 15 minuter.
9. Låt svalna.
10. Vänd upp och ner på ett bakplåtspapper.
11. Vispa grädden fluffigt
12. Blanda i vaniljstångens urskrapade frön i grädden.
13. Bred ut grädden över bottnen.
14. Strö urkärnade bigarråer över grädden. Spara några hela till garnering.
15. Rulla ihop med vispad grädde och bigarråer. Ta hjälp av bakplåtspappret när du rullar.
16. Lägg rullen med skarven neråt
17. Pudra med florsocker.

Original recept

Original recept, Budapestbakelse med mandel och färsk frukt

 
Följ gärna och dela bloggen: