Janssons Fredag

Recept för en yummie Janssons:

  • Ugn 200 grader
  • ca 1 kg potatis
  • 2 mellan lökar
  • 1 burk Grebbestads ansjovis
  • Skorpmjöl
  • Smör
  • ca 7 dl Grädde

Skär ner lök och potatis (i matberedare om man är lat), blanda ordentligt – lägg ett lager i botten på formen. Krydda med salt och peppar, lågg sedan ett varv med ansjovisen. Om man tycker det är lite obehagligt få stora bitar i munnen så skär ner filérna till små strimlor så märks de inte lika mycket. Lägg på nästa lager potatis och lök, krydda med lite mer salt och peppar – tänk på att ansjovis är salt så överdriv inte.. Ta ansjovis spadet och blanda med grädden och dränk sedan gratängformen med det.  Fram med osthyveln, hyvla smöret (eller margarin om man vill va lite nyttigare) över gratängformens innehåll. Häll över ströbröd, vill man kan man pimpa med ost.  Låt stå i ugnen ca 40-50 minuter. Enjoy!

Jansson och köttbullar
Jansson
Jansson
 
Följ gärna och dela bloggen: