Recept Mattias mailat

Köttfärspaj

Ingredienser
6 port
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella

Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
140g bacon
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
2 dl crème fraiche
3 ägg
1 dl riven ost

Gör så här
Pajen går snabbt att göra, men ska stå en stund i ugnen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Hacka baconet. Bryn färsen i smör i en stor stekpanna. Rör i lök och bacon. Låt allt fräsa i några minuter. Krydda med salt, peppar och oregano. Rör i crème fraiche och låt allt koka ca 5 min. Ta det från värmen. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Vispa ihop äggen och rör ner dem i färsen. Häll färsen i pajskalet. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en grönsallad.

Skinkpaj

Ingredienser
16 st

Pajdeg:
75 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl Kesella

Fyllning:
1-2 äpplen
100 g rökt skinka
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl Arla Köket riven ost gratäng

Gör så här

Pajdeg: Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i små engångsfolieformar. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Hacka äpple och skinka. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och ost. Fördela äpple och skinka i pajskalen. Häll över äggstanningen. Grädda pajerna i mitten av ugnen ca 15 min. Du kan också göra en stor paj. Förgrädda då pajskalet i 200 grader 10 min. Häll fyllningen i skalet och grädda i nedre delen av ugnen vid 200 grader ca 30 min.

 
Följ gärna och dela bloggen: